Olijf: Tuinplant van de maand juli

De charme van de olijf (Olea) zit in de combinatie van de knoestige stam en de altijd zilvergroene blaadjes. Dankzij zijn karakteristieke uitstraling brengt de plant onmiddellijk zuidelijke sfeer op het terras of balkon, die doet denken aan de landen rond de Middellandse Zee waar olijfbomen overal groeien.

In mei en juni bloeit de olijf met crèmekleurige geurende bloemen, die daarna olijven opleveren. Deze kunnen worden gegeten, wat van de olijf zowel een sierboom als een plukboom maakt. 

Keuze assortiment
OlijfDe bekendste olijf is de Olea europaea, een Europese plant. Er zijn honderden cultivars die zich onderscheiden in olijfproductie, manier van groeien en de omgeving waarin ze het best gedijen. Als tuinplant komt de olijf ‘Lessini’ het meest voor: die is goed bestand is winterse omstandigheden en niet heel gevoelig voor ziekten. 

Olijf trivia 
• In de Griekse mythologie schenkt Pallas Athene haar wijsheid in een olijfboom aan de stad Athene. Om die reden staat er nog altijd een olijfboom op de Acropolis.
• Een olijftak staat symbool voor vrede en geluk, en werd in oude culturen vaak geofferd aan de goden. 
• De aparte kleur heeft een eigen naam opgeleverd: olijfgroen. 

Herkomst
De wetenschappelijke naam Olea is afgeleid van het Latijnse 'oliva' dat weer uit het Griekse 'elaia' komt en zoveel betekent als 'olijffruit'. Uit fossiele resten valt op te maken dat de plant al 20-40 miljoen jaar op aarde groeit. De olijf heeft zich zo'n 6000 jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar zuidelijk Europa waar de bomen overal voorkomen. De olijf wordt alleen maar mooier en knoestiger naarmate hij langer leeft: hij kan wel 1000 jaar worden. Olijfbomen worden al eeuwenlang gekweekt voor de consumptie van olijven en olijfolie. 

Hier let u op bij de inkoop 
• Bij inkoop van olijf is een goede verhouding tussen stam en bladkroon van belang: hoe ouder de boom, hoe hoger de prijs. 
• Ook het aantal takken bij vertakte bomen is prijsbepalend. 
• De olijf wordt aangeboden als tafelboompje, struik en stamvormen tot 250 cm hoog. Heel populair zijn grillige stammen die aan bonsai doen denken. 
• De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen, let vooral op dop- en wolluis. 
• De olijf moet een plantenpaspoort hebben, anders mag de plant niet verhandeld worden. 

Verkoop- en presentatietips 
Stel het assortiment in verschillende maten op, zodat duidelijk wordt dat er ook olijfbomen zijn voor op het balkon of een niet al te groot terras. Mediterrane elementen zoals een ondergrond van Portugese of Levantijnse siertegels werken sfeerbepalend, net als terracotta potten. De visuele aantrekkingskracht van de olijf wordt vergroot met wat gezelschap van andere planten die zuidelijke vakantiegangers tegenkomen, zoals lavendel (kleurt mooi bij het zilvergroen van olijf) en agave. Wie ook kookboeken verkoopt, legt er een stapeltje bij met mezze en tapas recepten én een paar potjes bijzondere olijven voor een aantrekkelijk totaalplaatje. 

Verzorgingstips Olea
• De olijfboom staat graag warm en zonnig. 
• De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, maar het water moet wel weg kunnen lopen. 
• Krullende bladeren zijn een teken dat de plant te nat staat. 
• Zeker de wat grotere exemplaren kunnen vorst tot -5°C verdragen, bij nog lagere temperaturen de plant afdekken met vliesdoek.
• Wordt de olijf ingezet als kuipplant – let op goede drainage – dan kan hij beter vorstvrij overwinteren. 
• In het groeiseizoen van maart tot september een beetje plantenvoeding geven, liever iets te weinig dan veel te veel. 
• Snoeien in het vroege voorjaar om de vorm mooi te houden én de groei te stimuleren. 

Downloadable content & POS materiaal:

Vakpersbericht NL
Vakpersbericht DE
Vakpersbericht FR
Vakpersbericht UK

Poster & Banieren:

Poster Olijf NL
Poster Olijf DE
Poster Olijf FR
Poster Olijf UK

Banier Olijf NL
Banier Olijf DE
Banier Olijf FR
Banier Olijf UK

Tuinplant van de maand
De olijf is Tuinplant van juli 2018. De 'Tuinplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in samenwerking met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant met een geweldige uitstraling of bijzondere eigenschappen om extra onder de aandacht te brengen. De ene keer wordt een groene ster in het zonnetje gezet, de andere keer een onontdekte schat die meer bekendheid én een plek verdient in de tuin, op het terras of op het balkon. Omdat iedereen blij wordt van meer groen. 

Voor meer informatie: 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen
Instragram: Mooiwatplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Tuinplant van juli 2018: de olijf
Download image