Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020

Het verhaal van Croton
Groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart – met flamboyante Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren die uitstralen dat de natuur een buitengewoon goede dag had toen ze deze beauty verzon. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad. Het is een van de weinige bladplanten die direct zonlicht verdraagt. Officieel heet hij Codiaeum variegatum, maar de naam Croton is zo ingeburgerd dat we die voor de consument gebruiken.

Herkomst 
Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In veel landen wordt de plant als afscheiding gebruikt, Croton kan in die streken hoog worden en uitdijen als houtige struik. Als woonplant treft je meestal medium tot XL exemplaren aan. De naam is afgeleid van het Griekse kroton. Dat betekent teek en heeft te maken met de zaden van de plant die op teken lijken. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae waar ook andere bekende woonplanten toe behoren zoals kerstster en Christusdoorn.

Keuze assortiment Croton
Er zijn veel verschijningsvormen van groot tot klein, inclusiefs cultivars met verschillende bladvormen en bladtekeningen. Allemaal behoren ze tot de soort C. variegatum, hetgeen bont of gevarieerd betekent en naar het veelkleurige blad verwijst. Enkele grootbladige cultivars zijn: Excellent, Petra, Norma, Mrs. Iceton, Nervia, Tamara en Wilma. Enkele kleinbladige cultivars zijn: Gold Star, Gold Finger, Gold Sun, Mammi en Yellow Banana. 

Waar let u op bij de inkoop van Croton?

 • Wat betreft uiterlijk moeten plant, opbouw en pot met elkaar in verhouding zijn. 
 • Let daarnaast op de verschijningsvorm: kopstek, stamvorm (enkel, gevlochten, kurkentrekker), vertakt of onvertakt, struik, toef (meer planten van een soort in een pot).
 • Bij de plant moeten productinformatie en verzorgingstips geleverd zijn. Hierop moet onder andere vermeld staan dat het melksap in de stengels van Croton matig giftig is. 
 • Croton moet goed geworteld zijn en voldoende afgehard blad hebben. Bladval komt soms door lichtgebrek (vooral in winter) en bladpunten of -randen door een te lage luchtvochtigheid (RV). 
 • De plant dient vrij van ziekten en plagen te zijn, let vooral op wol-, dop- en schildluis. 
 • Croton is kougevoelig bij een temperatuur van beneden de 12-15 graden Celsius. Belangrijk om daar in de koude maanden op te letten en de planten eventueel in te hoezen voor transport.

Verzorgingstips voor consumenten

 • Croton staat graag op een lichte tot zonnige plek. Laat de plant eerst wennen aan een zonnige plek, om te voorkomen dat het blad verbrandt.
 • Kluit nooit helemaal laten uitdrogen, oppassen voor te koud gietwater in de winter, dat kan bladval veroorzaken. 
 • Croton houdt van een douche of een spraybeurt, in de zomer kan de plant ook even naar buiten in een regenbui. 
 • Geel of lelijk blad kan worden weggehaald.
 • Wanneer de plant te hoog of minder mooi is geworden, kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme wintermaanden. 
 • Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven. 
 • In de wintermaanden bij voorkeur een tijdje in een koelere ruimte zetten (het moet er wel minimaal 15ºC zijn) om hem tot rust te laten komen. 
 • In de zomermaanden kan Croton op het terras of op het balkon staan, mits de temperatuur niet beneden de 15 graden zakt.

Verkoop- en presentatietips 
Croton past bij de urban woontrend die lak heeft aan de maakbare wereld en met zijn bonte kleuren een vleugje straatcultuur omarmt. Presenteer hem in een mooi gerecycled blik, in een van autobanden gemaakte rubberen pot of een basis die even bont is als hijzelf. Industrieel en uitgesproken mag het zijn, om de plant een blikvanger van nu te maken. 

Beelden van Croton 
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster Croton 
Via onderstaande links kunt u de posters downloaden. 

Poster Croton Nederlands A1

Poster Croton Duits A1

ACMSP Affiche Croton A1

Poster Croton Engels A1
 

 

Croton: woonplant van de maand oktober 2020
Croton: Woonplant van de Maand oktober 2020
Download image