• LinkedIn
  • Twitter

Juli 2015: Ficus Ginseng is Woonplant van de maand

31 december 2014

In juli is de Ficus Ginseng, of Ficus microcarpa, de Woonplant van de maand. Een mooie aanleiding om deze plant prominent in uw etalage te zetten. En mocht u nog behoefte hebben aan POS-materiaal, dan kunt u dat gratis downloaden via de link onderaan dit artikel

Het verhaal van de Ficus Ginseng

De naam Ficus is Latijn voor vijg. De Ficus groeit in (sub)tropische gebieden in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Naast het geslacht Ficus zijn er nog een aantal economisch interessante gewassen binnen dezelfde familie: Moerbei (Morus = voedselplant voor de zijderups), hennep (Cannabis sativa = vezel- en olieplant), hop (Humulus lupulus = kruidenplant en smaakstof voor bier) en de rubberplant, Ficus elastica.

Productie van de Ficus Ginseng

De Ficus Ginseng wordt gekweekt in China en Maleisië, Ginseng is Chinees voor ‘wortel’. 
Het duurt jaren om de grilligheid van de wortelstronk te vormen, daarna wordt de kleinbladige Ficus op de wortelstronk geënt. Met veel geduld wordt de plant gesnoeid waardoor de bonsai-achtige vorm ontstaat. Nederlandse kwekers importeren de planten vervolgens, kweken deze af en verhandelen ze. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Ficus Ginseng?


•    Potmaat en stam. Let op de pot- of schaalmaat en of de plant daarin goed is geworteld. Check ook de groeiwijze en vorm van de stam en hoeveel enten hierop zijn geplaatst. 
•    Omvang en leeftijd. Kijk goed naar de dikte, hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de planten. 
•    Kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk te letten op kwaliteitsaspecten: de planten dienen voldoende afgehard te zijn. Bladval kan ontstaan door lichtgebrek, vooral in winter. 
•    Gezondheid. De Ficus Ginseng moet vrij zijn van ziekten en plagen: let vooral op wol-, dop- en schildluis. 

Ficus Ginseng-assortiment

Ficus Ginseng is uniek in het assortiment van het geslacht Ficus. De plant is herkenbaar aan zijn groene bladeren met de afgestompte bladpunt. Dit in tegenstelling tot de Ficus benjamina die een uitgetrokken bladpunt heeft. Qua assortiment is er dus geen keuze, maar qua verschijningsvorm wel: van kleine miniplantjes tot heuse bomen, allemaal herkenbaar aan de uit de wortel groeiende groene bladeren. Vaak worden de planten ook als bonsai verhandeld. 

Verzorgingstips voor consumenten

Ficus Ginseng vraagt een lichte standplaats zonder felle zon. Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. Geef dus regelmatig, laat de potkluit nooit uitdrogen. De plant kan zelfs in de zomer ook een tijdje buiten staan, mits de temperatuur niet beneden de 12-15 graden Celsius komt. In de winter minder water geven en met rust laten bij 12-15 graden Celsius. Geel, bruin of lelijk blad kan de consument weghalen. De consument kan de bladeren van de plant snoeien in de lichtarme maanden, om de Ficus mooi in model te houden. De wortels hoeven niet gesnoeid te worden.

Creatieve tips voor de Ficus Ginseng

Ficus Ginseng is een beauty in verschillende interieurs, van modern en trendy tot stijlvol klassiek. Een combinatie met een passende pot qua kleur en vorm maakt de plant aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Maak daar dus gebruik van op de winkelvloer!

Film over de Ficus Ginseng

Voor consumenten hebben wij ook een online video gemaakt met de Ficus Ginseng in de hoofdrol. U kunt deze video natuurlijk ook embedden (https://youtu.be/bTAeeCrx1Cg) op uw eigen website of afspelen in uw winkel. Hieronder kunt u de film bekijken:

Please accept marketing-cookies to watch this content.

Beelden van de Ficus Ginseng

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden

Poster Ficus Ginseng

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden:

07_2015_poster_ficus_ginseng.pdf