• LinkedIn
  • Twitter

De lisianthus staat van week 43 t/m 45 op de Bloemenagenda

18 oktober 2016

Zo aan het begin van de herfst is het tijd voor een tripje naar het Wilde Westen. Hier liggen de roots van de lisianthus. De consument leest alles over deze natuurlijke schoonheid in de Bloemenagenda op Mooiwatbloemendoen.nl. Laat u uw klanten de komende periode ook kennismaken met deze kleurrijke bloem met haar krachtige symboliek?

De herkomst van de lisianthus
De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. In de staten Texas, Nebraska, Nevada en Colorado noemen ze deze plant ook wel prairiegentiaan.
Japanse kwekers kruisten de prairiegentiaan in de jaren 30 van de vorige eeuw en legden zo de basis voor het assortiment van nu. Soms wordt de lisianthus met de naam Eustoma aangesproken, wat eigenlijk ook de officiële wetenschappelijke naam is.

Kleuren en vormen van de lisianthus
De keuze is reuze. De lisianthus is er in het wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalm. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. De lisianthus is er in vele vormen: enkel- en dubbelbloemig, groot- en kleinbloemig en zelfs met gefranjerde bloemrandjes. En er komen steeds meer vormen bij! De bloemblaadjes van de lisianthus zijn trouwens, naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht en delicaat.

Verzorgingstips
Laat uw klanten extra lang genieten van hun lisianthus en geef ze onderstaande tips mee.
• Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid. Juist bij de lisianthus wordt het vaasleven hierdoor zeer positief beïnvloed.
• Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
• Zorg dat er geen blad in het water hangt.
• Zet lisianthussen niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, lisianthusbloemen drinken veel omdat ze dun blad hebben en daardoor veel vocht verdampen.
• Zet isianthussen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Een prachtboeket met de lisianthus
Deze vrolijke bloemetjes zijn eenvoudig te combineren met andere bloemen. Met de lisianthus kun je vele kanten op. Maak een vol boeket met rozenbottels, anthurium, Cotinus en bramen. Zet ze in een stoere terracotta pot met subtiele omlijning. Zachte kleuren maken het geheel romantisch. De bloemen lijken gevangen in een liefdevol boeket.

Symboliek van de lisianthus
De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. Dat maakt haar de perfecte kandidate voor een cadeauboeket voor een ander… of lekker voor jezelf!

Inspiratie en informatie
Van iedere bloem in de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2016. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten.
Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder.